”Får man bära sandaler på stan och på exklusiva restauranger?” – Martin svarar

Hej Martin, jag undrar om du tycker att det är Ok att bära shorts på stan? Kan du till och med bli nekad bord på en restaurang i Stockholm om du har sandaler på dig? Victor Leksell, 29.

– Den här tiden på året är nästan den vanligaste frågan jag får huruvida du kan bära shorts, sandaler, kortärmade skjortor eller mer semester-betonade plagg på stan. Självklart kan du göra det. Men i dagens, ofta snabbt dömande, klimat verkar det inte behövas mycket hud för att frambringa den mest argsinta kommentar.

– Jag går ofta i sandaler på stan – och vet inte hur många gånger jag burit ett par fina sandaler på Stockholms-restaurangerna Sturehof och Riche exempelvis. Så som inför varje sommar tycker jag självklart att du kan kliva i ett par sandaler på väg till jobbet, bära dem på ett fest, strosandes på stan eller egentligen i vilket sammanhang som helst. Och jag är helt övertygad om att hade jag varit kvinna, och traskat in på vilket kontor som helst i ett par enfärgade sandaler i svart läder, hade ingen haft en ende tanke om att förbjuda mig att bära sandaler när det är över trettio grader. Det som däremot kan vara ett smart tips är att ha fräscha fötter.

Självklart kan du bära sandaler på stan. Elegant sandal-look från Hermès SS19.
Martin Hansson

Men hur lyckas man då att bära sandaler i stan snyggt? Jag tycker att så länge du fortfarande ser ut att vara på väg till jobbet, en middag eller liknande i dina sandaler kan jag inte förstå vilket rum du inte skulle få kliva in i. Herrmodet, utbudet av sandaler och människors klädstil har kommit betydligt längre i dag än att förbjuda vissa specifika skoval hit eller dit.

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.